Rakúsko: Lajčák so Spindeleggerom hovoril hlavne o budúcnosti eurozóny

15.05.2012 Celý región

Viedeň 15. mája (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a vicepremiér Miroslav Lajčák dnes vo Viedni rokoval s rakúskym kolegom Michaelom Spindeleggerom. Hlavnou témou rozhovorov bola budúcnosť eurozóny, povedal Lajčák na spoločnej tlačovej konferencii. Ministri však mali rozdielne názory v otázke jadrovej energie, informovala rakúska agentúra APA.

V zahraničnej politike ministri potvrdili spoločný cieľ Rakúska a Slovenska - rozširovanie EÚ o krajiny západného Balkánu a zaistenie väčšej stability vo východnej Európe.

Lajčák aj Spindelegger sa vyslovili za posilnenie hospodárskej spolupráce oboch krajín. "V súčasnosti sme druhý najdôležitejší investor na Slovensku, musíme sa pokúsiť stať sa jednotkou," povedal rakúsky minister. Lajčák poukázal na potrebu zlepšenia neformálnej spolupráce na úrovni občanov. "Komunikácia medzi obyvateľmi musí byť jednoduchšia a pohodlnejšia, na to existuje množstvo infraštruktúrnych projektov, ktoré plne podporujem," povedal Lajčák.

Lajčák vyhlásil, že Slovensko sa ani v budúcnosti nezriekne jadrovej energie, keďže bez nej by krajina ekonomicky neprežila. Spindeleggera ubezpečil, že Slovensko bude v tejto otázke plne transparentné a vyjadril ochotu nadviazať dialóg s rakúskou verejnosťou, napísala APA.
 

Vyberte región